Omdömen & recensioner av Tidens fullbordan

Pastor Berndt Isaksson

Tack för boken “Tidens fullbordan”. Den är gedigen och väl förankrad i Guds ord. Den går på djupet samtidigt som den är lättillgänglig. Jag uppskattar att ni inte förnekar att det finns en smärtsam renade dom att möta för dem som inte här i tiden tagit emot frälsningen genom tron på Jesus, men att Jesu försoningsverk räckes som en frälsande möjlighet även efter kroppens död. Er bok “Tidens fullbordan” ger rättvisa åt storheten i Jesu försoningsverk och vikten av att här i tiden ändå ta emot frälsningserbjudandet i tron på Jesus Kristus. Boken visar på det orimliga i att alla som inte här i jordelivet kommit till en personlig tro på Jesus Kristus skulle dömas till en evig pina. Den helvetesläran förminskar storheten i Jesu frälsningsverk på Golgata./ Berndt Isaksson, Equmeniapastor

Pastor Lars Jalmestig

Vill verkligen tacka er Peter och Madeleine för allt det arbete ni lagt ner med att skriva denna boken!
Boken Tidernas fullbordan är den bästa bok jag läst på många, många år!
Har varit troende nu i ca 40 år och trots att jag har predikat och undervisat mycket, så har jag alltid haft många frågor i mitt inre som jag har undrat över.
Och här i Tiderna fullbordan är det så många pusselbitar som har lagts på plats. Ja! det är den mest spännande och intressantaste boken jag läst på de senast 20-30 åren!
Skulle verkligen vilja säga och rekommendera: Tidernas fullbordan är en måste-bok för varje kristet hem!  /Lars Jalmestig
Betyg:  [5 av 5 stjärnor!]

Bente Jarl:

“Vilket djupgående arbete ni har gjort! Vilket engagemang! Vilken klarsyn!

Verkligt imponerande! Min första tanke när jag läste boken var: Varför har inte fler upptäckt samma saker?

Den största orsaken tror jag är att traditionens rötter är så rotfasta att det skall mycket till att ändra människors vanetänk. Det som verkar vara nytt kan inte vara sant, och inom kristna kretsar fruktar man för allt som man associerar till villoläror. Mitt motto, mitt livs röda tråd och vägledning har alltid varit att ha kärlek till sanningen. Så för alla som har samma önskan och vågar följa den helige Andes ledning borde denna bok vara en trovärdig kompass.

Jag började läsa både med nyfikenhet och med entusiasm och tyckte att den var lättläst med tanke på de svåra ämnen som avhandlas. Det blev en hel del aha och så-är-det-upplevelser!

För att vara en bok innehållande ”ej-mjölkmat,” är den som helhet mycket lättläst, inspirerande, uppmuntrande och framför allt klargörande där man haft sina frågor. Många krokiga saker blir räta!”

Martin Wikström

Stort tack för er bok ”Tidens fullbordan”! Har fått en massa nya perspektiv och blivit välsignad på flera olika vis.

Det är en grundlig och gedigen genomgång av ämnet utifrån grundtexten, de första kristnas hållning samt intressant kryddat med olika vittnesbörd från människor som haft nära döden upplevelser. Känns som att ni närmar er de olika frågorna med stor ödmjukhet och kärlek till sanningen. Man märker passionen och ansträngningen att belysa ämnet utifrån så många perspektiv som möjligt. Detta samtidigt som ni håller den röda tråden och skriver på ett lättillgängligt sätt.

En viktig bok som lägger en stark grund för hoppet om allas slutgiltiga upprättelse. Samtidigt känner jag mig utmanad att förvalta mitt eget liv på bästa sätt. Känner igen det ni skriver om prövningens och reningens eld i mitt eget liv.

Tack än än en gång för den bok som ni lagt ner sådant hjärta och själ för att skriva. Hoppas att många fler ska läsa den :-)

Ingvar Hörnvall:

Vi är många som präglas av fruktan om vad slutet av denna tidsålder ska innebära. Detta beror oftast på att vi har präglats av en felaktig undervisning. Vi uppmanas dock i ordet att lyfta på våra huvuden när vår förlossning nalkas. Så detta innebär ju faktiskt att framtiden är både spännande, intressant och faktiskt helt underbar.
Jag vill därför uppmana dig att låta dina ögon smörjas med salva, så att du kan se med nya ögon på vad framtiden har att bjuda på.
Jag har inte hunnit läsa boken klart ännu, men vill redan nu rekommendera den. Hela mitt hjärta längtar efter mer av denna undervisning.
För att klara av att läsa denna bok så måste man låta alla tidigare tankesystem rasa, så läs den öppenhjärtigt, med nyfikenhet och kom ihåg att du har rätten att pröva allt.
Den är i många stycken omtumlande och förändrar många av de tidigare föreställningar just jag har haft, men frukta inte utan läs. Den är kanonbra! /Ingvar

Betyg: 5 av 5 stjärnor! [5 av 5 stjärnor!] (I webshopen)

Catharina Cegrini

Er otroligt “tunga” bok Tidens fullbordan har givit min tro en behövlig nytändning och kunde förstås ännu bättre efter ytterligare en genomläsning.

Titti Fabritius

Tidigt kom fribaptisternas och Helge Åkessons lära i min väg och därför var inget i boken särskilt nytt. Men den förklarar något av det svenska/västerländska annars obegripliga beroendet av en “smutsig hantlangare till Gud” som bokstavligen med eldgaffeln i handen måste driva människor till nåden och kärleken (som om inte Guds eviga kärlek vore nog i sig). Med detta perspektiv på frälsning och evighet borde tilltron till Guds räddningsplan växa till oändlig salighet egentligen. Men vissa reaktioner är skrämmande därför att det blottlägger hur felaktiga texttolkningar resulterat i en förfärlig människosyn bland kristna. Hoppas att boken ändå kan få viktiga nyckelpersoner att förändra sin lära på området, till räddning för alla dem som annars faktiskt ger upp, på förhand felaktigt dömda. Mycket gediget arbete från makarna Wallgren.
….

I övrigt en eloge även för den angenäma språkdräkten.

Joel Bryntesson

Bästa bok jag läst på länge, svarade på många frågor som gnagt i mitt inre.

Jörgen Milton

Väldigt bra bok, rekomenderas varmt!

Kenneth Graaf

Hej! Har börjat läsa er bok ”Tidens Fullbordan” och den uttrycker mina egna tankar som de kommit att utformas efter långa år av svår vånda inför den gudsbild jag stångat mitt huvud blodigt emot, men som stilla lett mina tankar enligt de linjer ni undervisar efter.

Maj-Lis Hulten

En underbar bok..har fått svar på många frågor jag haft som har varit svåra att förstå, tusen tack känner att Gud har sänt mej denna bok som Ni har skrivit med kunskap och säkert stor möda.Kommer att köpa fler böcker från Er.Tusen tack!

Betyg: 5 av 5 stjärnor! [5 av 5 stjärnor!] (I webshopen)

Harriet och Håkan Andersson

Vill varmt rekommendera boken ”Tidens fullbordan”! Vi har haft svårt att ta till oss bilden av ett evigt helvete som straff för människan. Tack för klargörande meningar från grundtexten som visar att helvetet finns men är tidsbestämt! Vi känner oss lättade och befriade. ÄNTLIGEN stämmer Guds ord med bilden av fadershjärtat!  /Harriet och Håkan Andersson

Betyg: 5 av 5 stjärnor! [5 av 5 stjärnor!] (I webshopen)

Mikael Nilsson

”Tidens fullbordan” läser jag för 4e gången, ingen bok har så vänt upp o ner på mina av skräck färgade föreställningar om Gud. Har fått vision och hopp om en framtid långt underbarare än man tillnärmelsevis kan tänka. Att allt ska knytas ihop i en av gudomligt ljus återskapad värld med människor rättvända och älskande.
Den här världens villkor är så meningslös o förfärlig i väntan på Slutet om man saknar tro och hopp alltså. Outhärdligt att va endast utlämnat till konsumtion och förträngning.
Ditt svar hjälpte mig inse en redan anad tanke: att vi befinner oss på väldigt olika nivåer av andlig mognad och att det faktiskt måste vara precis så.
”Ske din vilja Herre” är betydligt lättare att förstå med hjärnan än hjärtat många ggr, särskilt i skarpare lägen. Märker hur lätt ”men låt det sluta bra för oss” liksom tränger sig emellan. Måste förstås i mycket handla om övning, tålamod och ihärdighet i bön.
Stort tack! Allt gott i Guds frid!
Mikael Nilsson

Marianne Ekman:

Jag fick låna boken först men bestämde mig för att den här vill jag ha själv för att kunna läsa den många gånger. Det är mycket att tugga på. Så intressant och jag tror att det som skrivs stämmer. Jag har haft så mycket funderingar som jag tycker klarnat. Så viktig bok! Taaackkk!!!

Gun Mårtensen på FB:

Boken är helt suverän, mycket att ta in och begrunda och jag har fått många svar och bekräftelse mina frågor som jag länge burit på ❣️
Köpte en bok till mig och en till min man, när den kom ut, och ,nu läser min syster den för andra gången.
Tack Peter och Madeleine🙏💕🙏

Marlene Nylund:

Tidens Fullbordan!

Ja det är en bok som många fler borde läsa. Den är så noggrant skriven och många saker jag undrat över har fått sitt svar.

Inte många vågar stå upp för det som verkligen är sanning, utan blir t.o.m. arga då de får veta att Bibeln kan ha fel i texten, då olika översättare har skrivit utifrån olika sätt att se på betydelsen av vissa ord. Men inte många tänker på att “Sanningen alltid kommer att segra”.  Så även då det gäller om bibeln tolkats på fel sätt. Det står ju klart och tydligt i Uppenbarelseboken 22: 18-20. Vi ska inte ta bort eller ändra något i Bibeln, om då detta gjorts och ingen upptäcker felen vad händer då?  Vi ska ju heller inte låta oss luras, men blir ju lurade om vi tror på de fel som skrivits.

Jag tackar Gud för att det som ni belyst i denna bok har öppnat mina och andras ögon på att mänskligheten kan göra fel. Någon kan översätta fel och inte tänka på följderna av det. Vi alla som inte kan Hebreiska eller Grekiska borde vara tacksamma över att någon har studerat detta och är ärliga nog att lyda Gud och dela med sig av vad de funnit.

Så mycket annat som också tas upp i boken är så härligt att kunna läsa då det visar att vi inte på samma sätt behöver oroa oss för hur Gud dömer människorna. 

Jag vill rikta ett stort TACK till er för ert noggranna arbete med denna bok.

Gud Välsigne er och er fortsatta undervisning.

Gunnar Sandström

En av de bästa böcker jag läst på grund av att jag där utifrån Bibelns grundtexter fått svar på frågor jag ofta funderat på om olika skördar tidsåldrar och förklaring om vad som menas med eviga straff.

Jana Lalic

Om boken “Tidens fullbordan”
Sanningen satte mig verkligen fri!!!!
Under nästan 30 år har jag burit på en tung börda över tanken att jag inte kommer att möta mina nära och kära i himmelen. När jag läste boken fick jag nytt hopp och glädje i Gud!
Tack Jesus för denna bok!!!

Mariette Flyckt

Jag rekommenderar varmt alla kristna att läsa Tidens fullbordan. Här står ordens betydelse enligt grundtexten och hela budskapet om frälsningen. Bibelns ord gäller framför vårt traditionella tänkande. Gud klarar av att genomföra sin plan genom att använda tidsåldrarna för att skörda alla människor i sin egen ordning tillbaka till Gud. Se 1 Kor 15:21-28. Ingen kommer vara utanför när allt är klart. Alla betyder alla både i syndafallet och frälsningen. Boken har hjälpt mej att slippa helvetesgrubblerier. Guds fostran är konstruktiv och leder till den slutliga omvändelsen även för dem som måste igenom tidsåldrig tuktan. Mariette Flyckt.

Lena Tamario

En bok som rätar ut massor av frågetecken och som grundligt går igenom missar som kommit till genom olika bibelöversättningar och tolkningar. Man får många aha-upplevelser, och fler för varje gång man läser den. För mig är detta en bok som min ande gläds över och säger ja till. Den är en stark bekräftelse till att Gud är god och rättfärdig. Förståelsen av att hans planer är högre, har ökat för varje gång jag läst den. Alla borde läsa den, en skattkammare och tröst i dessa turbulenta tider. Vi kan vara trygga i Faderns hand.

Fler spontana reaktioner från läsare som ringt eller mejlat:

“Så befriande att förstå att grundtexterna visar att helvetet inte är evigt, men ändå en verklighet.”

“En guldgruva till 100%!”  

“Det bästa jag läst på mycket länge!”

“Det blir en storsäljare!”   

“Fantastisk ögonöppnare om tidsåldrarna och evigheten!”

“Har redan läst en hel del. Mycket bra hittills! Stämmer så väl överens om hur min man o jag “ser” på detta ämne.”

“Hejsan! Jag har precis läst färdigt er bok Tidens fullbordan o tyckte den var mycket lärorik o uppmuntrande!”

 

Delar av recension i  tidningen Hemmets Vän:

Finns det eviga straff?

En av de frågor som diskuterats från och till genom hela kyrkohistorein är frågan om relationen mellan Guds kärlek och Guds vrede och dom och frågorna om det finns ett helvete och ett evigt straff för dem som vänder Gud ryggen. …

Peter och Madeleine Wallgren, som ansvarar för Vingårdens arbete i Skåne, har i boken Tidens fullbordan, utgiven på Vingårdens förlag 2017, gjort ett försök att utifrån Bibeln, vittnesbörd från kyrkofäder och teologer i kyrkans historia och samtida vittnesbörd ge en samlad bild av läran om de eviga straffen.

Författarna som gjort ett gediget och grundligt arbete med bland annat ordstudier i Nya Testamentet vill i boken bevisa att det inte finns någon grund för läran om de eviga straffen. ….

De vill göra upp med förutfattade meningar och vill visa att deras studier och tolkningar bättre stämmer med både Bibeln och kyrkohistorien. …

Huvudbudskapet i Wallgrens bok är att visa på Guds eviga och allomfattande kärlek och på Jesu försoningsverk som omfattande alla människor förr eller senare. ….

Recension i Inblick   Se PDF

Tidens fullbordan

Peter och Madeleine Wallgren

Vingårdens förlag

Människor har litat på att Bibeln är korrekt översatt, eftersom det är lärda män som är översättare. Men Peter och Madeleine Wallgren har undersökt en del viktiga ords betydelser och hur deras värdeinnnehåll har färgats av en tradition från 400-talet. Den traditionen har påverkat många översättare. Små felaktigheter kan åstadkomma en helt annan tolkning. Det är detta boken “Tidens fullbordan” tar upp och handlar om.
Redan när jag läste innehållsförteckningen väcktes lusten att få veta mer kring ämnen som: Går världen mot katastrof? Guds kärlek – Guds vrede, Mellan döden och uppståndelsen, Vem är förlorad? Självmord, Vad är helvetet? och Översättarnas traditionsbundenhet.
Drivkaften bakom denna bok är utan tvivel Gud. Det är i alla fall min övertygelse. Jag är redan inne på min tredje läsning. Boken blir mer och mer givande för varje gång. Meningar eller ståndpunkter som jag inte fullt ut förstår är inget problem. De läser jag igen, senare. Det kanske är max fem procent av hela dess innehäll som jag inte riktigt har “smält” − egentligen inte så väsentliga saker. De resterande 95 procenten har gett mig så många jubel-halleluja på insidan, mer än någon annan kristen litteratur jag läst.
Jag tycker ”Tidens fullbordan” är en oerhört viktig bok i allt myller av välskrivna böcker. Den liknar ingen annan. Man blir överväldigad av vår himmelske Faders kärlek. Jag rekommenderar dig att läsa den och få många nya aha-upplevelser.

Innehållsförteckning

Förord

1. Några inledande funderingar

2. Förutfattade meningar

3. Livet som det brukar te sig

4. Före floden

5. Guds målsättning

6. Predestinationsläran

7. Guds tålamods tid

8. Mark 16 – tro eller fördömelse?

9. Aion och ‛olam

10. Översättarnas traditionsbundenhet

11. Världens återupprättelse

12. Tidiga kyrkofäders uppfattning

13. Fåren och getterna

14. Går världen mot katastrof?

15. Guds tystnad om eviga straff

16. Hur verkar försoningen?

17. Frälsning genom underordning?

18. Gudomligt medlidande

19. Guds kärlek – Guds vrede

20. Frukter av helvetesläran

21. Mellan döden och uppståndelsen

22. Lasarus och den rike mannen

23. Äger vi en fri vilja?

24. Alla knän ska böjas för Herren

25. Besvarad eller obesvarad kärlek

26. Vem är förlorad

27. Vad betyder förgås – förlorad?

28. Uppfattningar om Guds straff

29. Kan man bli frälst efter döden?

30. Synden till döds

31. Självmord

32. Vad är helvetet?

33. Gehenna

34. Vår Gud är eld

35. Eldsjön – Guds renande eld

36. Vilken bibelbok avslöjar slutet?

37. Vad blir slutet för djävulen?

38. Jubelåret

39. Jesus återkomst

APPENDIX

Origenes

Augustinus

Hur länge har vi existerat

Beställ!